Färsk pastadeg, grundrecept
Grundrecept färsk pastadeg.
Ingredienser
- 350 g durumvetemjöl
- 4 hela ägg + 1 äggula
- 1 tsk salt
- 2 msk olivolja
- Ev 2-3 msk vatten
Ingredienser
Blanda ner alla ingredienser direkt i bunken till din köksassistent, kör på låg hastighet tills degen gått ihop. Tillsätt inte allt mjöl direkt, du vill ha en fast deg men inte torr. Kör i maskin ca 5-10 minuter tills du har en glansig pastadeg. Knåda degen lite på köksbänken och linda in degen i plastfolie och låt vila i kylen minst 1 timme, helst över natten. Jag gör helst tagliatelle med pastavalsen till min Ankarsrum. Supersmidigt. Använd durumvete även vid utbakning.
Tips!
Kavla degen tunt om du inte har en pastamaskin hemma, använd durumvete om degen fastnar i bänken. För tagliatelle, vik den utkavlade degen i tre och skär ca 0,5 cm breda remsor. Koka i saltat vatten ca 2-5 minuter beroende på storlek.