Crème Brûlée med mörk choklad
Crème Brûlée med mörk choklad
Crème Brûlée
- 4 ½ dl vispgrädde 450g
- 1 ½ dl mjölk 3% 150g
- 1 ½ dl strösocker 135g
- 100 g hackad mörk choklad
- 8-9 äggulor 145g
- Ca 1 dl råsocker till att bränna av.
Gör så här!
Koka upp grädde och mjölk i en kastrull och hälften av strösockret. Låt sjuda försiktigt ca två minuter, tillsätt chokladen och rör om, ställ av från plattan. Låt svalna, plasta och ställ in i kylen minst två timmar men helst över natten.
Sätt ugnen på 100 grader varmluft (125 vanlig). Vispa upp äggulan med resterande strösocker i en bunke lite lätt. Koka upp 1/3 av chokladgrädden och häll detta över äggsmeten, blanda ihop och häll sen över resten av chokladgrädden. Rör ihop med slickepott och sila av. Ställ valfria formar på en plåt. Fördela smeten i formarna, tänk på att inte göra allt för höga. Baka av ca 40-50 minuter i ugnen tills Brûléen har ”stannat”, alltså lätt dallrig men fast i kanterna när du skakar lätt på den. Kyl brûléerna i kylskåp (gärna över natten). Skall du servera direkt, låt svalna 30 minuter innan du bränner av. Och nej jag skippar vattenbad i ugnen men det är valfritt såklart!
Strö över ett tunt lager med rörsocker och bränn av med gasolbrännare, strö över ännu ett lager rörsocker och bränn av igen. Tänk på att hålla lågan i rörelse när du bränner av. Servera direkt!