Go Back

Saffranskringlor

Detta är en otroligt god hybrid mellan småkaka och lussebulle. 
Måltid Fika
Förberedelser 20 minuter
Tillagningstid 10 minuter
Total tid 30 minuter
Portioner 16 kakor

Ingredienser

  • 75 g rumsvarmt smör
  • 0,5 dl strösocker 45 g
  • 3 dl vetemjöl 180 g
  • 0,5 tsk bakpulver 3 g
  • 1 krm salt
  • 0,25 dl gräddfil (funkar med fil & yoghurt) 25 g
  • 0,75 dl vispgrädde 75 g
  • 0,5 dl pärlsocker
  • 1 pkt saffran 0,5 g
  • 1 tsk citronsaft (eller sprit)

Instruktioner

  • Gör så här!
    1. Sätt ugnen på 200°C, över- och undervärme. Klä två plåtar med bakplåtspapper.
    2. Blötlägg saffran i citronsaft, låt dra minst 10 minuter. (helst över natten) 
    3. Vispa ihop smör och socker luftigt, tillsätt saffran och vispa lite till. Blanda ihop de torra ingredienserna i en bunke och sikta ner i smöret. Vispa ihop tills det blir jämnt smuligt, oroa dig inte det blir lite som en smuldeg, men allt är som det skall.
    4. Tillsätt nu grädde och gräddfil, rör ihop försiktigt och baka ut på bakbordet tills du fått en följsam deg. Degen skall kännas smidig, saftig och blank.
    5. Dela upp degen i bollar ca 20-30g st. Rulla ut ca 15 cm långa längder och sno ihop till en kringla eller snurra. Jag gjorde små snurror/kransar, tyckte det passa bra till första advent. 
    6. Doppa den i pärlsocker och lägg på plåten med lite mellanrum. Grädda i ca 9 minuter, men håll koll så att de inte blir brända på undersidan. kakan skall knappt få färg. Låt svalna på galler. 
    Tips! Du kan smaksätta degen med det du tycker om, kardemumma, kanel, citronzest eller varför inte lite bittermandel essens