Go Back

Björnbärsgrottor på hemkokt björnbärssylt med kardemumma

Björnbärsgrottor på hemkokt björnbärssylt med kardemumma
Portioner 24 st

Ingredienser

Björnbärsgrottor på hemkokt björnbärssylt med kardemumma

    Björnbärssylt

    • 1/2 kg björnbär
    • 2 ½ dl Dansukker Syltsocker
    • 1 dl Dansukker Mörkt Muscovadorörsocker
    • 1 msk citronjuice
    • 1 tsk kardemumma nystött

    Mördeg:

    • 250 g rumsvarmt smör
    • 1 1/4 dl Svenskt Strösocker
    • 5 dl vetemjöl
    • 2 tsk vaniljsocker
    • drygt 1 tsk bakpulver
    • 2 tsk kardemumma nystött
    • 50 g riven mandelmassa
    • 1 rejäl nypa salt

    Bra att ha:

    • Citruspress i trä

    Instruktioner

    Gör så här!

    • Börja med sylten. Skölj bären om dom inte är frysta. Tillsätt alla ingredienser utom kardemumma i en kastrull, låt koka i ca 7 minuter. Häll i kardemumman och rör om. Skumma av om det behövs. Häll upp sylten i väl rengjorda burkar, låt svalna och ställ i kylen.
    • Sätt ugnen på 160 grader varmluft.
    • Vispa rumsvarmt smör och Svenskt Strösocker fluffigt.
    • Blanda ihop mjöl, Vaniljsocker, salt, och bakpulver. Sikta ner i smöret och vispa ihop till en smidig deg, häll i kardemumma. Tillsätt riven mandelmassan och blanda till en jämn deg.Vill du så arbetar du ihop den för hand istället.
    • Dela degen till ca 24 bitar och rulla till små bollar. Lägg bollarna i en mini-muffinsplåt, du behöver inte smöra eller använda muffinsformar.
    • Mjöla citruspressen och slå bort överflödet. Tryck ner citruspressen försiktigt i mitten ganska djupt, så du kan fylla med mycket sylt. Om degen spricker så rulla om bollen och tryck igen, fyll gropen med sylt nästan hela vägen upp.
    • Grädda i mitten i ca 18-20 minuter. Låt kakorna svalna i formen.
    • Du kommer få sylt över och tur är väl det, njut av den på gröten, gör fyllning till bullar eller bred ut på pannkakorna. Njut!