Rabarberkräm med havrecrumble
Rabarberkräm med havrecrumble
Rabarberkräm
- 750 g rabarber
- 4 dl vatten 400g
- 1 1/2 dl strösocker 135g
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 msk färskpressad citronjuice
- 2-3 msk potatismjöl beroende på hur krämig du vill ha den.
- Lite kallt vatten till redning
Havrecrumble
- 1 dl vetemjöl 60g
- 1 dl havregryn 40g
- 1 dl ljust muscovadosocker 80 g
- 75 g rumsvarmt smör
- 1-2 rejäla nypor salt
- 50 g hackad vit choklad
Gör så här!
Börja med ditt havrecrumble, sätt ugnen på 175 grader varmluft. Häll alla ingredienser i en bunke och blanda snabbt ihop till en jämn deg. Smula ut över en plåt med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen i ca 8 minuter. Låt svalna och smula sönder.
Koka upp vatten, vaniljsocker och strösocker i en kastrull. Skiva rabarbern med skal om det inte är för tjockt annars skala den. Ca 1-2 cm tjocka skivor blir bra, häll ner rabarbern i vattnet och låt koka på mellanvärme i ca 4 minuter. Rör ut potatismjölet i lite kallt vatten. Rör ner redningen i en fin stråle i kastrullen, låt krämen koka försiktigt i ca 2 minuter till. Låt svalna eller kyl ner krämen.
Det är alltid gott att servera krämen med kall mjölk eller grädde.