Rabarbergaletter med kardemumma
Rabarbergaletter med kardemumma
Portioner 6 st små galetter
Pajdeg
- 5 dl vetemjöl 300 g
- 3 msk strösocker
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 tsk mortlad kardemumma
- 1 krm salt
- 275 g kallt smör i tärningar
- 1 - 3 msk kallt vatten eller citronjuice
Fyllning
- 50 g Riven mandelmassa
- 200 g rabarber
- 1 msk majsstärkelse
- 3 msk strösocker
- 2 tsk mortlad kardemumma
- 2 msk citronjuice
- Rivet skal från ½ citron
Pensling
- 1 ägg
- 1 msk mjölk 3 %
- 1/2 krm salt
Gör så här!
Blanda mjöl, socker, vaniljsocker, kardemumma och salt i en bunke. Skär smöret i tärningar. Tillsätt dem i mjölblandningen och nyp ihop med fingrarna. Tillsätt vattnet, börja med 1 msk och tillsätt mer om det behövs, och knåda snabbt ihop. Platta till degen och svep in i plastfolie. Låt vila i kylen minst 1 timme. Skär till rabarbern med skal på efter vilket mönster du skall göra, blanda med resten av ingredienserna till fyllningen utom mandelmassan i en bunke.
Montering & garnering
Sätt ugnen på 200 grader varmluft och klä två plåtar med bakplåtspapper. Kavla ut pajdegen mellan två bakplåtspapper, stansa ut 6 stycket rundlar, ca 3 mm tjocka. Flytta över rundlarna på två bakplåtar. Riv mandelmassa över rundlarna. Lägg rabarbern i mitten, ca 3-4 cm från kanten. Vik kanterna över rabarbern. Pensla kanten med uppvispat ägg och strö på mandelspån samt lite rörsocker. Grädda galetterna mitt i ugnen ca 25 min, tills de fått fin färg. Servera dem ljumna med vaniljglass.