Go Back

Toscakaka med rabarber och kardemumma

Portioner 12 bitar

Ingredienser

  • Ca 200 g rabarber
  • 1 tsk potatismjöl
  • 75 g smör
  • 3 st ägg
  • 2 ½ dl strösocker
  • 3 ½ dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 nypa salt
  • 2 tsk mortlad kardemumma
  • 1 dl mjölk 3%
  • 1 citron finrivet skal
  • Smör och socker till formen

Tosca:

  • 50 g smör
  • ¾ dl strösocker
  • ½ dl ljus sirap
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 ½ msk mjölk
  • 150 g mandelspån
  • ½ citron rivet skal
  • 1 tsk mortlad kardemumma

Instruktioner

Gör så här!

  • Sätt ugnen på 160 grader varmluft (175 vanlig), smöra och bröa en springform med löstagbar kant, ca 24cm i diameter.
  • Skär rabarbern i ca 2 cm tjocka skivor med skalet på. Blanda rabarber med potatismjöl i en bunke. Bryn smöret i en kastrull, ställ åt sidan och låt svalna lite. Vispa upp ägg och socker vitt och pösigt, minst 5 minuter. Blanda mjöl, bakpulver, salt och kardemumma. Vänd ner mjölblandningen i äggsmeten, varva med smöret och mjölken. Riv ner citronskal och vänd ihop. Häll ner smeten i formen och strö över rabarbern, grädda i ca 30 minuter.
  • Smält smöret till toscan i en kastrull och tillsätt allt utom mandelspånen, låt koka upp försiktigt och ställ av. Tillsätt mandelspån och blanda väl. Ta ut kakan efter 30 minuter, den skall vara lite dallrig i mitten. Bred försiktigt på toscan och grädda igen i ca 10-15 minuter tills toscan har en nötig fin färg. Låt svalna i formen innan du tar ut den.