Semlor med hjortron, hasselnötscreme och vanliga semlor såklart!
Deg.
- 25 g jäst
- 2 1/2 dl mjölk 3% 250g
- 1/2 dl strösocker 45g
- 2-3 tsk mortlad kardemumma
- 2 nypor salt
- 5 dl vetemjöl ca 300g
- 50 g rumsvarmt smör
Pensling
- 2 ägg
- 2 msk mjölk
- 2 nypor salt
Mandelmassa
- 200 g mandel med skal Gärna rostade i het stekpanna
- 2-3 dl florsocker ca 150-200g
- 2 st äggvitor
- 1 nypa salt
Nutellafrosting
- 2 dl nutella
- 1 dl vispgrädde
- 1 nypa salt
Grädde
- 3-4 dl vispgrädde 300-400g
- 1/2 msk strösocker
Deg
Smula ner jästen i en bunke, häll på mjölken och rör ut jästen ordentligt. Tillsätt resten av ingredienserna, tänk på att mängden mjölet kan variera så ta inte allt direkt.
Arbeta degen i ca 10 minuter i din assistent tills degen är elastiskt och blank. Låt vila under jäslocket i 30 minuter.
Häll ut degen på lätt mjölat bakbord och dela degen i 3 delar som du rullar ut till längder, för att sen skära 10 lika stora bitar. Rulla i kupad handflata till ca 30 jämna bollar.
Låt jäsa på plåten ca 1 timma under bakduk, till dubbel storlek. Sätt ugnen på 220 grader varmluft.
Vispa upp äggen med mjölk och salt, pensla bullarna noggrant och grädda i mitten av ugnen ca 7-9 minuter. Ta ut och låt svalna.
Montering
Vispa grädden med socker tills den är lättvispad men ändå fast nog att spritsa, fyll en spritspåse med tyll och häll i grädden.
Klipp eller skär av locken på bullen. Fyll med valfri fyllning och spritsa på rikligt med grädde, nutellabullen behöver dock ingen extra grädde. Eller? Klipp till locken så de ser jämna ut och pudra över florsocker. Ställ stolt fram dina konstverk!