Go Back

Restfestkaka med blandade bär.

Rustik kaka med vad frysen hade att erbjuda, blanda hejvilt. Saftig och alldeles underbar!

Ingredienser

Kaka:

  • 150 g rumsvarmt smör
  • 2 dl strösocker
  • 3 ägg
  • 3 dl mjöl
  • 1 ½ tsk bakpulver
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1 nypa salt
  • 2 tsk mortlad kardemumma
  • ½ dl mjölk
  • 2 msk smör till formarna
  • ½ dl kokosflingor

Fyllning:

  • 2 dl frysta bär och frukt hallon, blåbär, röda vinbär och något björnbär
  • 1 msk citronsaft inte nödvändigt men hade en trött klyfta i kylen
  • ½ dl strösocker jag tog smaksatt med svartvinbärsblad
  • 1/2 msk potatismjöl
  • 1 tsk mortlad kardemumma
  • 1 msk vaniljsocker

Garnering:

  • 1 dl mandelflagor
  • 2 msk pärlsocker

Vaniljgrädde

  • 3 dl vispgrädde
  • 1 msk florsocker
  • 1 tsk vaniljpasta

Instruktioner

Gör så här!

  • Lägg bären i en bunke och strö över socker, vaniljsocker, potatismjöl och kardemumma. Blanda runt, häll på citronjuice och ställ åt sidan, låt bären marineras en stund.
  • Smöra och bröa en springform (ca 26cm) med kokosflingor. Sätt ugnen på 175 grader varmluft.
  • Vispa rumsvarmt smör med socker till det är riktigt fluffigt och vitt. Tillsätt ett ägg i taget och vispa ihop. Blanda mjöl med bakpulvret och alla kryddor i en separat bunke. Vänd försiktigt ner mjölblandningen i smeten. Häll i mjölken och rör ihop till en jämn smet.
  • Häll ner smeten i formen och häll ut bären över smeten. Strö över mandelflagor och pärlsocker, grädda mitt i ugnen ca 35-40 minuter. Låt kakan svalna innan du ta ut den ur formen.
  • Vispa ihop alla ingredienser till vaniljgrädden, konsistensen skall vara lättvispad snarare än för fast.
  • Servera din saftiga kaka med vaniljgrädden!

Tips!

  • Har du inte rumsvarmt smör så ta fram din osthyvel och hyvla skivor av smöret på en tallrik. Då har du rumsvarmt smör på 5 minuter. Har du inte vaniljpasta så funkar det såklart med vaniljpulver, vaniljstång eller bra vaniljsocker, smaka av under tiden så det inte blir för sött.