Go Back

"mamma bröd"

Som hönökaka fast hembakat och med djupare smak då det är kaffe och mörk sirap i degen. 
Måltid Fika
Total tid 2 timmar 30 minuter
Portioner 8 kakor

Ingredienser

Mamma bröd

  • 50 g jäst EKO
  • 3 2/3 dl vatten eller mjölk (eller blandat) 375g
  • 2 tsk strösocker ca 10g
  • 1 1/2 tsk salt 9g
  • 1 dl avsvalnat kaffe 100g
  • 1 dl brödsirap/mörk sirap 140g
  • 11 dl vetemjöl ca 660-700g
  • 1 - 2 msk kanel eller brödkrydda
  • 50 g rumsvarmt smör

Instruktioner

Mamma bröd, gör så här!

  • Smula ner jästen i bunken till din assistent.  Funkar fint i vanlig bunke med såklart! 
  • Värm vätskan till 37 grader, häll vätskan över jästen och rör tills den lösts upp. 
  • Tillsätt resten av ingredienserna och arbeta ihop degen till den känns blank och smidig. Ca 10 minuter. 
  • Jäs under bakduk (eller plasta bunken) till dubbel storlek, ca 40 minuter. Knåda lite lätt på bakbord och väg upp 200-250 gram per kaka, alternativt dela upp degen på åtta delar och rulla till bollar. 
  • Kavla ut till kakor ca 25 cm i diameter och ½–1 cm tjocka, jag kavlar sista varven direkt på ett bakplåtspapper så att de håller sig runda och fina, om jag orkar... Nagga ordentligt eller kavla sista varvet med en kruskavel och låt jäsa i 20–30 minuter.
  • Sätt ugnen på 270 grader varmluft eller så varmt det går! 
  • Sätt in en plåt upp och ner högt upp i ugnen, på så sätt kan du lätt ta in och ut dina bröd, genom att skjuta in brödet på bakplåtspapper och sen bara ta ut. Plåten skall vara i ugnen hela tiden så att den är riktigt varm. 
  • Grädda bröden på den varma plåten i den övre delen av ugnen ca 4 minuter. Vakta noga, det går fort på slutet.  
  • Lägg kakorna på varandra under bakduk tills de svalnat. 
    Brygg en rejäl kanna kaffe och njut av att få bjuda på dessa underverk! 

Tips!

  • Tips! Baka med stängda dörrar så det blir så där härligt svettigt, det skall jäsa ordentligt helt utan drag. Perfekt att baka en varm sommardag. Vill du göra kakorna till ett sötebröd, pensla med sirap som kokat upp med julmust efter gräddning, eller tillsätt blötlagda russin i degen