Go Back

jordgubbsglass

Söt och len glass på svenska jordgubbar. Perfekt nu i värmen! 
Portioner 6 pers

Ingredienser

  • 9 dl jordgubbar ca 1 1/2 ask
  • 1 dl strösocker 90g
  • 2 st äggulor
  • 3 dl mjölk 3% 300g
  • 1 st urskrapad vaniljstång
  • 1 nypa salt
  • 2 dl vispgrädde 200g

Instruktioner

Jordgubbsglass, gör så här!

  • Mixa jordgubbarna till en slät puré, detta är valfritt men mina barn gillar inte bitar i... Annars är det godast med grov puré. 
  • Häll purén i en tjockbottnad kastrull med 1/2 dl socker. Koka upp försiktigt och rör tills allt socker har löst sig, låt svalna. Häll av 2 dl puré i en separat skål som jordgubbssås till topping. 
  • Vispa äggulorna med resten av sockret tills det blir ljust och fluffigt. 
  • Värm mjölken tills den sjuder ihop med vaniljfrön och vaniljstång, vispa ner äggsmeten och rör hela tiden tills krämen tjocknat. Det får inte koka upp!
    Ta kastrullen från värmen och låt svalna lite. 
  • Häll i jordgubbspurén i smeten, tillsätt salt och rör ner grädden.
    Plasta direkt mot ytan och ställ i kylen minst 4 timmar, helst över natten. Plocka ur vaniljstången och följ sedan instruktionerna för glassmaskinen. 
    Tänk på att glass sväller lite i frysen så packa inte för hårt, använd hellre två lådor. 
    Servera med maränger och jordgubbstopping. 

Tips!

  • Har du ingen glassmaskin så kan du hälla smeten i en glasslåda/form och röra om smeten var 20e minut i minst 3-4 timmar.