Go Back

Kladdkaka med röda vinbär, vit choklad och svartvinbärssocker.

En syrlig kladdkaka med söta toner från den vita chokladen. 
Måltid Fest
Total tid 45 minuter
Portioner 10 bitar

Ingredienser

Kladdkaka

  • 3 st rumstempererade ägg ca 160g
  • 1 dl strösocker 90g
  • 1 dl svartvinbärsbladsocker 90g
  • 150 g smör
  • 200 g hackad vit choklad
  • 2 dl vetemjöl 120g
  • 2 tsk vaniljsocker ca 7g
  • 1/2 tsk salt ca 3g
  • 1 st zest från 1 citron
  • ca 2 dl röda vinbär 100g
  • smör & kokos till formen
  • svartvinbärssocker att strö över kakan
  • 3 dl vispgrädde till servering 300g
  • 1 tsk vaniljsocker eller frön från 1/2 vaniljstång
  • 1 tsk strösocker

Instruktioner

Kladdkaka, gör så här!

  • Sätt ugnen på 175 grader varmluft och klä botten på en springform (ca 24cm) med bakplåtspapper. Smörj med smör och bröa formen med kokos. 
  • Häll i den hackade vita chokladen i en bunke. Smält smöret i en kastrull och häll över chokladen, rör ihop.   
  • Vispa ihop ägg, socker och salt lite lätt i en stor bunke och blanda i chokladsmeten.
    Sikta ner vetemjöl och vaniljsocker och vänd försiktigt till en fin smet.
  • Riv i citronzest och häll ner smeten i formen. Strö över rikligt med röda vinbär, strö även lite extra svartvinbärsbladsocker över för extra smak.
  • Grädda mitt i ugnen i ca 20-25 minuter. Kakan skall vara lite dallrig i mitten. Ta ut och låt svalna helt innan servering, kakan blir extra god efter ett par timmar i kylen. Kladdig men seg. 
  • Servera med lättvispad grädde smaksatt med vaniljsocker och socker. Njut!