Kladdkaka med röda vinbär, vit choklad och svartvinbärssocker.
En syrlig kladdkaka med söta toner från den vita chokladen.
Total tid 45 minuter minuter
Kladdkaka
- 3 st rumstempererade ägg ca 160g
- 1 dl strösocker 90g
- 1 dl svartvinbärsbladsocker 90g
- 150 g smör
- 200 g hackad vit choklad
- 2 dl vetemjöl 120g
- 2 tsk vaniljsocker ca 7g
- 1/2 tsk salt ca 3g
- 1 st zest från 1 citron
- ca 2 dl röda vinbär 100g
- smör & kokos till formen
- svartvinbärssocker att strö över kakan
- 3 dl vispgrädde till servering 300g
- 1 tsk vaniljsocker eller frön från 1/2 vaniljstång
- 1 tsk strösocker
Kladdkaka, gör så här!
Sätt ugnen på 175 grader varmluft och klä botten på en springform (ca 24cm) med bakplåtspapper. Smörj med smör och bröa formen med kokos.
Häll i den hackade vita chokladen i en bunke. Smält smöret i en kastrull och häll över chokladen, rör ihop.
Vispa ihop ägg, socker och salt lite lätt i en stor bunke och blanda i chokladsmeten.Sikta ner vetemjöl och vaniljsocker och vänd försiktigt till en fin smet. Riv i citronzest och häll ner smeten i formen. Strö över rikligt med röda vinbär, strö även lite extra svartvinbärsbladsocker över för extra smak.
Grädda mitt i ugnen i ca 20-25 minuter. Kakan skall vara lite dallrig i mitten. Ta ut och låt svalna helt innan servering, kakan blir extra god efter ett par timmar i kylen. Kladdig men seg.
Servera med lättvispad grädde smaksatt med vaniljsocker och socker. Njut!