Go Back

Pistagerulltårta med rabarber.

Pistage och rabarber är så otroligt vackert och gott ihop, med lite vaniljgrädde på toppen så har ni den ultimata rulltårtan. 
Måltid Fest
Total tid 1 timme

Ingredienser

Rulltårta

  • 3-4 st äggvitor 150g
  • 3/4 dl strösocker 65g
  • ca 2 st ägg 80g
  • 3 st äggulor 60g
  • 1 3/4 dl florsocker 100g
  • 1 1/4 dl vetemjöl 80g
  • 1 1/2 dl mixade pistagenötter 100g

Rabarberkompott

  • 2-3 st stjälkar rabarber ca 200g
  • 2-3 msk citronjuice 20g
  • 1/2 dl strösocker 45g
  • 2-3 varv med svartpepparkvarnen
  • 1 dl frysta hallon 60g
  • 1 st urskrapad vaniljstång

Vaniljgrädde

  • 2 1/2 dl vispgrädde 250g
  • 1 msk florsocker
  • 1/2 st urskrapad vaniljstång

Instruktioner

Rabarberkompott, gör så här!

  • Skölj och skiva rabarbern i mindre kuber. Lägg alla ingredienser i en kastrull och låt puttra i ca 5 minuter på medelhög värme, ta bort från värmen och täck kastrullen med plastfolie.
    Låt svalna, ta ut vaniljstången och mixa till en slät kräm. 

Rulltårta,

  • Sätt ugnen på 210 grader varmluft och klä två plåtar med bakplåtspapper.
    Vispa äggvitor och strösocker till en styv maräng, ställ åt sidan.
    Vispa ägg och äggulor fluffigt tillsammans med florsocker i en annan bunke.
    Sikta i mjölet och rör om tills du har en jämn smet. Vänd i marängen försiktigt och tillsätt mixade pistagenötter, blanda försiktigt!  
    Häll ut det mesta av smeten (ca 3/4) på ett bakplåtspapper och grädda ca 6 minuter. Ta resten av smeten och stryk ett tunnare lager på halva plåten och grädda ca 3-4 minuter.
    Stjälp upp bottnarna på varsitt sockrat bakplåtspapper, dra försiktigt av bakplåtspappret och vänd på bottnen igen så du får den fina sidan neråt. 

Vaniljgrädde, gör så här!

  • Vispa grädden med florsocker och vanilj tills du har en lättvispad och len grädde. Fyll en spritspåse med din favorit tyll och häll i grädden.

Montering & garnering

  • Skär till kanterna på din botten så du har en helt rak rektangel. Stryk på rabarberkrämen och rulla ihop tårtan och tänk på att du vill ha skarven ner. 
    Rulla uppifrån och ner och dra ihop den med bakplåtspappret, på så sätt får du en tät fin tårta med tydlig rullning. Låt stå i kylskåp en stund innan den skall garneras och skäras. Upprepa med den ”lilla rulltårtan”.
    Lägg tårtan på ett fat och spritsa på grädden, skär till den lilla rulltårtan och toppa tårtan med dessa små söta snurror. Färska blommor är vackert som sista piff, äppelblom eller violer kanske?