Lakrits-cheesecake med rabarber & jordgubbar.
Rabarberkompott mixades till en puré och fick bli en del i denna ljuvliga lakritsdessert. Enkelt att bara smula kex över, och så väldans gott!
Rabarberpuré
- 100 g jordgubbar
- 200 g skuren rabarber
- 1 dl strösocker 90g
- 1/2 tsk vaniljsocker
- 1/2 st citronjuice & zest
Lakritscheesecake
- 200 g philladelfiaost
- 1 dl vispgrädde 100g
- 2 1/2 dl florsocker 150g
- 2-3 tsk (salt) lakritspulver
- 1 tsk vaniljsocker 5g
Garnering
- 1/2 ask svenska jordgubbar
- 8-10 st digestivekex (eller drömmar)
- lakritsgranulat att strö över
- färska ätbara blommor
Rabarber och jordgubbspuré
Skär rabarbern i ca 2 cm stora bitar, dela jordgubbarna och häll ner allt i en kastrull. Tillsätt socker, vanilj, citronjuice & zest. Låt puttra ca 5-10 minuter tills rabarbern blir mjuk, och ställ av från värmen och mixa slät. Låt svalna och fyll en spritspåse med purén. Lägg i kylen till montering.
Lakritskräm
Vispa upp färskosten och tillsätt grädden, vispa med elvisp tills du har en jämn kräm. Sikta i florsocker och vispa till du har en fast kräm. Smaksätt med lakritspulver och vaniljsocker och vispa ihop. Häll ner i en spritspåse, funkar fint att bara klicka i också med sked.
Montering & garnering
Skiva jordgubbar och smula kexen. Varva jordgubbar, kex, lakritskräm och rabarberpuré i glas eller skålar. Strö över lite lakritsgranulat för extra smak, garnera med färska ätbara blommor och njut!