Rödbetstårta med syrlig frosting.
Tänk dig en morotskaka fast med djupare, jordigare ton. Så väldans gott och saftigt!
Total tid 1 timme t 30 minuter minuter
Rödbetsbottnar
- 3 st normalstora rödbetor
- 4 dl vetemjöl 240g
- 3 dl strösocker 270g
- 1 tsk bikarbonat 5g
- 1 tsk vaniljsocker 5g
- 2 dl kokosflingor
- 1 dl hackade valnötter 40g
- 1/2 tsk salt 3g
- 1 1/4 dl rapsolja 140g
- 2 st stora ägg ca 110g
- 1 1/2 dl krossad ananas 1 liten konservburk
- kokosflingor & rapsolja till formarna
Frosting
- 2 dl smetana 200g
- 2 dl färskost (philladelfia) 200g
- 3 dl florsocker 180g
- 1 st rivet skal och saft från 1 citron
- ca 3 msk rödbetsjuice
Garnering
- 1/2 dl färska blåbär
- ev, frystorkade blåbär
- färska blommor
Rödbetsbottnar, Gör så här!
Sätt ugnen på 175 grader varmluft. Smörj och bröa 3 springormar, ca 15 - 18 centimeter i diameter med olja och kokosflingor.
Skala och riv rödbetorna på finaste, ta ca 3 msk och spara i en liten bunke till din frosting. Använd handskar så slipper du få röda händer. Riva rödbetor gör du enkelt med tillbehöret grönsaksskärare som finns att köpa till din Ankarsrum.
Vispa ägg och socker lätt och tillsätt oljan, vispa till en jämn smet.
Blanda de torra ingredienserna i en stor bunke och häll detta i äggsmeten, tillsätt även rödbetor, hackade valnötter, kokos och krossad ananas. Blanda väl.
Fördela smeten i formarna och grädda mitt i ugnen i ca 30 minuter, tills kakan känns studsig när du trycker lätt på den. Låt svalna helt i formen.
Frosting, Gör så här!
Vispa ihop färskost och smetana, tillsätt florsockret samt saft och rivet skal av citron. Vispa till en fast glasyr. Använd vispskål och mördegsvisparna som ingår i baspaketet till din Ankarsrum.
Ta ur ca 1/5 av frostingen till garnering innan du färgar den och fyll en spritspåse med tyll. Kläm ut juicen ur rödbetan du sparat. Tillsätt juicen och vispa ihop tills du har en härligt rosa frosting. Häll den rosa frostingen i en spritspåse med valfri tyll.
Tips!
Skär till översidan på alla bottnar för en rakare tårta och använd toppen till en desserttallrik med rester, inget skall gå till spillo. Varva botten, frosting, bär och blomblad på en tallrik. Superläckert!