Bröd, Julrecept

Tekakor med julkryddor

0 röster

Tekakor med julkryddor. Eller är det bagebröd jag bakat fast små, eller så kallade sirapsfrallor? Oavsett namn så är dom väldigt goda, mättande och med ett glas julmust är dom perfekta! Det finns inget köpebröd som slår hembakat.

Mina barn slukade dessa så får baka om dom innan jul igen helt klart! Men skall nog slänga i lite russin eller tranbär i halva degen då? Jag är team russin i bakverk men har förstått att det inte gäller alla direkt.

Julkryddade tekakor

Julkryddade tekakor

Ingredienser

Julkryddade tekakor

  • 12-16 st
  • 50 g jäst
  • 2 dl julmust
  • 3 dl vatten
  • 1 msk farinsocker
  • 1 ½ tsk salt
  • 1 tsk nystött kardemumma
  • 1 tsk mald nejlika
  • ½ tsk mald ingefära
  • 1/2 msk kanel
  • 1 msk kakao
  • 1 dl mörk sirap eller brödsirap
  • Drygt 1 liter vetemjöl ca 700g
  • 100 g rumsvarmt smör

Instruktioner

Gör så här!

  • Smula ner jästen i bunken till din assistent, häll vätskan över jästen och rör tills den lösts upp. Tillsätt resten av ingredienserna och arbeta ihop degen till den känns blank och smidig. Ca 10 minuter. Jäs under bakduk (eller plasta bunken) till dubbel storlek, ca 40 minuter.
  • Dela upp degen i ca 12 bitar och rulla till bollar. Tryck och platta till bollarna till tekakor, jag föredrar att inte stansa eller kavla, dom drar lätt ihop sig då. Lägg kakorna på en plåt med bakplåtspapper, nagga ordentligt och låt jäsa ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader, grädda i ca 6-8 minuter. Pensla kakorna med vatten direkt efter du tagit ut dom ur ugnen.

Tips!

  • Vill du göra kakorna till ett sötebröd, pensla med sirap som kokat upp med julmust efter gräddning och tillsätt blötlagda russin i degen.

Författare: Linn Utbult

Prenumerera
Notis om
guest

4 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
View all comments
Elaine
Elaine
3 år sedan

Kan man baka ut direkt och sen låta det jäsa i 2-3 timmar?

Linn Utbult
Reply to  Elaine
3 år sedan

Absolut! Här blir det oftast en jäsning för at jag behöver göra något emellan, degen är ofta lättare att baka ut direkt. Men låt den vila ca 10 minuter kanske för bäst resultat. Lycka till //Linn

Anna
Anna
Reply to  Linn Utbult
2 år sedan

Kan man frysa in dom?

Linn Utbult
Reply to  Anna
2 år sedan

Absolut men frys in så fort dom svalnat helst. Lycka till! / Linn

4
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x