Bröd,  Julrecept

Tekakor med julkryddor

Eller är det bagebröd jag bakat fast små, eller så kallade sirapsfrallor? Oavsett namn så är dom väldigt goda, mättande och med ett glas julmust är dom perfekta! Det finns inget köpebröd som slår hembakat.

Mina barn slukade dessa så får baka om dom innan jul helt klart! Men skall nog slänga i lite russin eller tranbär i halva degen då? Jag är team russin i bakverk men har förstått att det inte gäller alla direkt.

Ingredienser

Julkryddade tekakor

  • 12-16 st
  • 50 g jäst
  • 2 dl julmust
  • 3 dl vatten
  • 1 msk farinsocker
  • 1 ½ tsk salt
  • 1 tsk nystött kardemumma
  • 1 tsk mald nejlika
  • ½ tsk mald ingefära
  • 1/2 msk kanel
  • 1 msk kakao
  • 1 dl mörk sirap eller brödsirap
  • Drygt 1 liter vetemjöl ca 700g
  • 100 g rumsvarmt smör

Instruktioner

Gör så här!

  • Smula ner jästen i bunken till din assistent, häll vätskan över jästen och rör tills den lösts upp. Tillsätt resten av ingredienserna och arbeta ihop degen till den känns blank och smidig. Ca 10 minuter. Jäs under bakduk (eller plasta bunken) till dubbel storlek, ca 40 minuter.
  • Dela upp degen i ca 12 bitar och rulla till bollar. Tryck och platta till bollarna till tekakor, jag föredrar att inte stansa eller kavla, dom drar lätt ihop sig då. Lägg kakorna på en plåt med bakplåtspapper, nagga ordentligt och låt jäsa ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader, grädda i ca 6-8 minuter. Pensla kakorna med vatten direkt efter du tagit ut dom ur ugnen.

Tips!

  • Vill du göra kakorna till ett sötebröd, pensla med sirap som kokat upp med julmust efter gräddning och tillsätt blötlagda russin i degen.

2 Kommentarer

    • Linn Utbult

      Absolut! Här blir det oftast en jäsning för at jag behöver göra något emellan, degen är ofta lättare att baka ut direkt. Men låt den vila ca 10 minuter kanske för bäst resultat. Lycka till //Linn

Lämna ett svar till Linn Utbult Avbryt svar