Midsommar, Tårtor

Sommartårta med jordgubbar och passionsfruktstryffel

0 röster

Midsommar ligger runt hörnet och då blir det en Sommartårta med jordgubbar och passionsfruktstryffel såklart! Vrålgott och hela familjen älskar den. Tricket för att få till perfekt grädde är att vispa kylskåpskall grädde, vispa långsamt och lösare än du tror. Då får du perfekt grädde. Övervispad grädde får en skum konsistens och smak.

En klassisk gräddtårta med en liten tvist. Syrlig krämig passionsfruktstryffel gör hela tårtan. Visst är det gott med vaniljkräm i men det här gör den lite lyxigare med tydligare smaker vilket jag gillar.

Blåsa ut ljus tröttnar man väl aldrig på?!

Saftiga ljuvliga bottnar, jag har kört på samma recept i så många år att jag inte vet vart jag hittade det först. Med lite små justeringar senare så är det nu ännu bättre. Tårtan är perfekt att förbereda dagen innan, se till att platsa den ordentligt innan du förvarar den i kylen bara. Men vänta med att klä in den i grädde till dagen du skall servera den.

Sommartårta med jordgubbar och passionsfruktstryffel , 12 bitar

Ingredienser

Sommartårta med jordgubbar och passionsfruktstryffel

    Tårtbotten

    • 4 ägg
    • 2 dl strösocker
    • 2 tsk vaniljsocker
    • 1 dl vetemjöl
    • 1 dl potatismjöl
    • 1 tsk bakpulver

    Fyllning 1.

    • Passionsfruktstryffel
    • 4 st passionsfrukter finns frysta passionskuber 4-5st kuber vid frysta bär i butiken.
    • 1 msk glykos eller honung
    • 1 1/4 dl vipsgrädde
    • 250 g vit choklad
    • 25 g rumsvarmt smör
    • Ev florsocker att pudra över

    Fyllning 2.

    • 2 dl Jordgubbssylt
    • 1 lime

    Garnering

    • Jordgubbar
    • Färska blommor
    • Hackade pistagenötter

    Instruktioner

    Gör så här!

    • Börja med passionsfruktstryffeln.
    • Koka upp grädde med urgröpt passionsfrukt och glukos, låt sjuda någon minut. Hacka chokladen och häll ner i en bunke tillsammans med smöret. Sila den varma passionsgrädden över chokladen, låt stå 2 min, rör sen om med slickepott tills chokladen och smöret smält helt och du har en blank kräm. Du kan även mixa med en stavmixer för att få ihop den snabbt. Plasta direkt mot ytan och låt stelna i rumstemperatur tills den svalnat, ställ in i kylen för att stelna i ca 2 timmar.
    • Sätt ugnen på 160 grader varmluft (175 vanlig). Vispa ägg, socker och vaniljsocker vitt och pösigt i en bunke. Sikta ner vetemjöl, potatismjöl och bakpulver och rör ner. Häll smeten i en fodrad form, ca 24 cm i diameter. Grädda i ca 30 min, tills en sticka kommer ut helt torr. Vänd formen upp och ner och låt tårtbotten kallna under formen.
    • Dela kakan i tre bottnar. Rör ut pressad limejuice i sylten. Lägg ihop tårtbottnarna med sylt och passionsfruktstryffel emellan. Vispa grädden till lättvispad, hellre lite rinnig än för fast. Bred ut grädde på och runt kanten, spritsa toppar på tårtan. Garnera med jordgubbar , hackade pistagenötter och färska blommor.

    Författare: Linn Utbult

    Prenumerera
    Notis om
    guest

    7 Comments
    äldsta
    nyaste mest röstade
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Nathalie
    Nathalie
    2 år sedan

    Hur mycket vätska i gram är det i fyra stycken passionsfrukter?

    Linn Utbult
    Reply to  Nathalie
    2 år sedan

    Hej!
    Ca 100g
    Lycka till 🙂
    Linn

    Karin
    Karin
    Reply to  Nathalie
    2 år sedan

    Hej!
    Vilket märke på vit choklad använder du?
    Tack för alla bra och roliga inlägg. 😀

    Linn Utbult
    Reply to  Karin
    2 år sedan

    Men tack!
    Olika men oftast köper jag stora påsar Callebaut. //Linn

    Karin Thiria Bark
    Karin Thiria Bark
    Reply to  Linn Utbult
    2 år sedan

    Tack, bra grejer! 🙂

    Helena Eriksson
    Helena Eriksson
    2 år sedan

    Hej! Vad ska jag göra med limen? Pressa den och blanda med sylten?

    Linn Utbult
    Reply to  Helena Eriksson
    2 år sedan

    Ja! Vad bra att du såg det, jag uppdaterar. Ha en fin midsommar!
    Linn

    7
    0
    Would love your thoughts, please comment.x
    ()
    x