Desserter, Semlor, Småkakor

Semmeldessert i glas.

0 röster

Okej nu snackar vi lyxig restfest alltså! Jag hackade lite kakor jag hade i frysen sen semmelgrottan, mandelmassa som blev över från senaste semmelbaket och lättvispad grädde. Och som grädden på moset testade jag att göra några kolaflarn som brinken tipsat om. Så det enda jag bakade nu var kolaflarnen, och det var ingen ansträngning direkt.

Här hittar du recept på kardemummakakor och mandelmassa https://saltsomsocker.se/semmelgrottor/

Kakorna kan du ju ta vad du har hemma, det funkar såklart med tex degistivekex eller varför inte drömmar? Men tänk då på att dra över lite extra kardemumma bara, eventuellt kan kakorna behöva en nypa salt? Det får inte bli sötslisk.

Receptet funkar till 12 små eller 6 lite större desserter, det som är så bra med restfest är att det går att variera i oändlighet. Kanske kan gästerna få göra sin egen dessert? Jag vill ju gärna ha mycket grädde men kanske vill du ha mer mandelmassa i din? Ja men då är det ju perfekt att göra sin egen dessert precis så som du vill ha den.

Och tänk ett steg längre, har du ingen grädde? Vad kan du då ersätta det med? Cream cheese med florsocker, kardemumma och citron? Avrunnen yoghurt med vanilj och kardemumma? Vaniljglass med hackad mandel? Ja det finns inget stopp på restfesten?!

Semla i glas med kolaflarn

Portioner 6 desserter

Ingredienser

Kolaflarn

  • 1 påse 1 påse Werther´s Original kolor gör ca 12 kolor på en plåt

Semmeldessert i glas

  • ca 15 st småkakor, gärna med kardemumma
  • 3 dl lättvispad grädde
  • 2 dl mandelmassa med punch

Instruktioner

kolaflarn, gör så här!

  • Sätt ugnen på 175 grader varmluft eller 200 vanlig. Lägg kolorna med ganska stort mellanrum på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i ca 10 minuter i mitten av ugnen tills dom blivit bubbliga och flyter ut. Håll koll mot slutet så du inte bränner vid dom. Direkt när du tagit ut flarnen så kan du jämna till dom med ett glas. Tryck glaset mot kanten så flarnen blir runda och fina. Men det går fort som attans så var snabb. Låt svalna helt innan du flyttar dom.

Montering

  • Varva kaksmulor, lättvispad grädde och mandelmassa i ett glas, toppa med extra kardemumma. Tryck i ett flarn och srvera!

Författare: Linn Utbult

Prenumerera
Notis om
guest

2 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
View all comments
Jeanette
Jeanette
3 år sedan

Så gott och vilka fina bilder?var har du köpt glasen? Ha en fin dag?

Linn Utbult
Reply to  Jeanette
3 år sedan

Hej!
Tack! Jag har ärvt dom, men har sett liknande på loppis!
Kram Linn

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x