Julrecept,  Småkakor

Saffransflorentiner

Småkakornas underdog. Cornflakes och kondenserad mjölk är det som håller ihop den och det kanske inte låter så där jättekul? Men det är det för den är så där sjukt god! Seg, krispig med sötma och sälta i en perfekt kombo. Att tillsätta saffran var ett riktigt smart drag, svårt att vara ödmjuk efter att bakat perfekta kakor. Älskar dom!

Får jag äta så många jag kan stapla? eller?

Barnen tycker dom är lite för knasiga men ändå skumt att det krymper i kakburken ändå?!

Antal/Portioner 24 små kakor

Ingredienser

Saffransflorentiner

  • 24 kakor
  • Ingredienser
  • 1 dl russin 60g
  • 1 dl kokosflakes eller kokosflingor ca 30g
  • 1 dl pistagenötter eller valfria nötter 60g
  • 3 dl cornflakes 40g
  • 1 ¼ dl sötad kondenserad mjölk ca 125g
  • 1 pkt saffran 0.5g
  • 1 rejäl nypa flingsalt

Garnering

  • Flingsalt

Instruktioner

Gör så här!

  • Sätt ugnen på 175 grader varmluft och klä två plåtar med bakplåtspapper. Blanda ut saffran med den kondenserade mjölken i en skål, låt stå ca 10 minuter.
  • Hacka russin, kokosflakes och nötter lite grovt och blanda ihop alla ingredienser i en bunke. Smeten skall inte vara för lös, den kondenserade mjölken skall bara precis täcka alla ingredienser.
  • Skeda upp så stora kakor du önskar, de flyter inte ut särskilt mycket. Jag brukar trycka ut dem med en tesked i en stansring så att de blir jämna och fina, ca 3–4 cm i diameter. Det går lika bra att använda en pepparkaksform!
  • Strö lite extra flingsalt över kakorna och grädda ca 5 minuter, låt svalna på plåten. De får färg ganska fort. Förvara i en tät burk med lock i skafferiet.

2 Kommentarer

    • Linn Utbult

      Mindre, tänk att du nyper till ordentligt i saltkaret. men kanske 1/4-1/2 tsk? Väldigt personligt hur salt man vill ha, jag är besatt 🙂 Linn

Lämna ett svar till Linn Utbult Avbryt svar