Mat,  Påsk

Lyxiga rårakor med löjrom & smetana.

Rårakor är ett säkert kort när du vill bjuda på något lite festligare, gärna till ett glas fint bubbel! Frasig smörig potatis med syrlig smetana och sen sältan från löjrommen. Vilket fint giftermål det är! Om du sen drar på svartpeppar, rödlök och citron, ja då är du i himmelriket på nolltid. Jag gör ofta råraka när jag inte vet vad vi skall äta på helgen, potatis finns för det mesta hemma och toppingen kan du variera såklart!

Lyxiga rårakor med löjrom & smetana - min favorit alla dagar i veckan.

Har du inte tillgång till löjrom så funkar sikrom eller röd tångkaviar minst lika bra. Vill du göra en vegetarisk variant ja då byter du ut löjrom mot kapris. 

Ingredienser

Lyxiga rårakor med löjrom & smetana

  • 4 st förrätter

Råraka

  • 600 g fast potatis
  • 1-2 tsk salt
  • Svartpeppar efter smak
  • Smör och olivolja till stekning

Tillbehör

  • 2 dl smetana
  • 1 finhackad rödlök
  • 150-200 g löjrom
  • Färsk dill
  • Citronklyftor
  • Nymalen svartpeppar

Instruktioner

Gör så här!

  • Skala och riv potatisen på det grövsta, lägg i en bunke och salta. Låt stå i minst 5 minuter så vätskan släpper ur potatisen. Hetta upp en stekpanna och klicka i smör och lite olja, krama ur vätskan ur en liten näve potatis i taget. Placera den urkramade potatisen i pannan, peppra och tryck till lite, stek i ca 4-5 min på varje sida. Tillsätt mer smör om pannan blir torr.
  • Servera direkt och garnera med smetana, löjrom och finhackad rödlök. Dra över lite nymalen svartpeppar, färsk dill och pressa över citron. Servera och njut!

2 Kommentarer

Lämna ett svar till Linn Utbult Avbryt svar