Kladdkakor, Pajer

Kladdkaka med brynt smör och bärpaj

1 röster

Kladdkaka med brynt smör och bärpajDen ultimata kladdkakan som har precis allt! Seg härlig kladdkaka med brynt smör och sirap i. Sen hallon, blåbär och några röda vinbär, det hela toppas med en crunchy smuldeg. En succékaka helt enkelt.

Jag fick liksom inte nog och det var längesen hela familjen med ett gäng kompisar var helt tysta vid matbordet. Det är ett gott betyg helt klart då det aldrig händer! Glöm inte att alla ugnar är olika så gräddningstiden kan variera stort. Min gamla ugn är snabb som tusan oavsett vilka grader jag väljer samt att jag alltid bakar i varmluft. Så gå på färg och känsla när den skall vara klar.

Kladdkaka med brynt smör och bärpaj. Serveras såklart med vaniljglass till.
Den ultimata kladdkakan som har allt!

Jag hade smuldeg över från en paj jag gjorde i veckan och mindes en bild jag sett för något år sedan om en smulpajskladdkaka. Valde att inte googla på nytt utan gjorde en egen variant. När den var klart googlade jag och så var det min kära Camilla Hamid som hade gjort den. Såklart! Om ni visste hur mycket den kvinnan betyder för mig. Som en syster, ibland lillasyster ibland storasyster. Vi peppar och skäller efter vad som behövs just då helt enkelt.

Så ta varandras idéer och gör det till din egen, jag älskar att se när jag inspirerat till ett bakverk och blir 100% bara glad! Älskar det! Det är ju därför jag håller till på sociala medier, för att ni skall inspireras!

Kladdkaka med brynt smör och smulpaj

Ingredienser

Kladdkaka med brynt smör och bärig smulpaj

    Smuldeg

    • 75 g smör i kuber
    • 1 dl havregryn
    • ½ dl mandelmjöl
    • 1 dl vetemjöl
    • 1 dl strösocker
    • 1 ½ msk blå vallmofrön
    • 1 nypa flingsalt

    Kladdkaka

    • 200 g brynt smör
    • 1 ½ dl strösocker
    • 1 dl brun farin
    • ½ dl ljus sirap
    • 3 dl vetemjöl 150g
    • 4 st ägg
    • 1 nypa salt

    Bär fyllning

    • 250 g frysta bär hallon & blåbär med några röd vinbär
    • 1 tsk potatis eller majsmjöl
    • Brunt farinströsocker till formen.
    • Vaniljglass till servering

    Instruktioner

    Gör så här!

    • Börja med smuldegen.
    • Häll ner alla torra ingredienser i en stor bunke och tillsätt smörkuberna. Nyp ihop degen för hand, knåda sen ihop tills det blir en smulig deg. Ställ i kylen tills montering.
    • Sätt ugnen på 160 grader varmluft eller 175 vanlig. Bryn smöret till nötbrunt, låt det svalna något i kastrullen. Tillsätt dom torra ingredienserna och sirap i kastrullen och rör försiktigt ihop med smöret, använd en ballongvisp eller slickepott. Knäck äggen ett i taget och rör ner dem till en jämn smet. Fodra botten på en springform med bakplåtspapper och smöra kanten, bröa med farinsocker. Häll i smeten i formen (ca 25 cm i diameter). Har du inte en kvadratisk form så ta en rund istället. Ta ut bären ur frysen och vänd runt dom med potatismjöl i en bunke. Strö bären över kladdkaksmeten och smula över pajdegen.
    • Grädda i ca 30 – 35 minuter, den skall dallra lite i mitten, låt svalna och ställ gärna i kylen över natten. Tänk på att alla ugnar är olika, kan behövas mer tid i ugnen. Den blir extra seg och god då! Servera med vaniljglass.

    Författare: Linn Utbult

    Prenumerera
    Notis om
    guest

    5 Comments
    äldsta
    nyaste mest röstade
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Filip
    Filip
    3 år sedan

    Hej, Linn! Kan man göra denna i muffinsformar? Har en silikonform med cylindrar och tänkte servera lite ”fint” till gästerna i påsk😍

    Linn Utbult
    Reply to  Filip
    3 år sedan

    Ja men det tror jag. bara dom får stå kallt över natten så dom ”släpper”, kul att få se resultatet sen! Linn

    Malin
    Malin
    2 år sedan

    Hej!

    Såg bilden på detta vackra bakverk och tänkte direkt att jag måste testa det till familjefikat nu i påsk.

    Följde receptet till punkt och pricka (kan freestyla lite ibland, hehe) och ”kladd-paj-kan” (som jag döpte den till) blev så misslyckad…. Smulpajen fick knappt färg, eller iaf inte så gyllene som din och själva kladdkakan kändes rå – och då hade jag den i ugnen 30-35 min!

    Vad tror du kan ha gått fel?

    Linn Utbult
    Reply to  Malin
    2 år sedan

    Hej! Synd att den inte blev som du tänkt, ugnen är såååå olika för alla. Min ugn är i princip lika gammal som jag så den är lite egen. Men längre tid i ugnen tror jag hade räckt i detta fall. Hoppas ni kunde äta den i djupa skålar. Ha en fin dag!
    Linn

    Liv Bergquist
    Liv Bergquist
    1 år sedan

    Har gjort detta recept ett par gånger och den har gått hem varje gång!

    5
    0
    Would love your thoughts, please comment.x
    ()
    x