Mat,  Påsk

Het krämig räkpasta med vitlök!

Närbild på bred pasta med räkor.
Visst vill man bara ta en stor portion av denna guffiga pasta?

Het räkpasta är väl ändå den ultimata pastan, du vet den där pastan som känns lite lyxig med vitt vin i såsen men som du svänger ihop på ett kick. Glöm nu inte att räkorna skall i precis innan servering för att undvika att dom blir sega eller torra. Citron och salt är inget du skall fega med till denna pastan, så gott när syran får jobba lite med sältan!

Räkor, vitlök och chili är ju så bra kombo det är sen gammalt.

Jag har tagit fram detta recept i samarbete med Falksalt. Och till just denna pasta valde jag deras stora (lilla) saltnyhet, nämligen MINI FLINGOR. Flingsalt på burk som du lätt kan strö direkt över maten utan att behöva ta med händerna. Så enkelt och smidigt!

Du kan ju såklart ta vilken pasta du har hemma men jag gillar just pappardelle till en krämig pasta, det känns lite lyxigare. Vitt vin i såsen och ett glas torrt till räkpasta är ju aldrig fel. Och självklart är det kanongott med färska räkor men orka skala.. nä. Jag har ett kanonrecept på egen pastadeg om du har tid att laga det så bara kör! Så gott med hemmagjord pasta.

Het krämig räkpasta funkar alla dagar i veckan.

Ingredienser

Krämig räkpasta med chili.

  • 4 port

Ingredienser

  • Papardelle eller valfri pasta
  • 3 st scharlottenlök
  • 2 st vitlöksklyftor eller 1/2-1st solo-vitlök
  • 3 dl vitt vin
  • 3 dl grädde
  • 1 burk handskalade räkor i lag ca 280g avrunna
  • 2-3 dl pastavatten
  • 1 citron
  • 1 dl riven parmesanost eller annan hårdost
  • 1 näve hackad persilja
  • Flingsalt miniflingor från Falksalt
  • Svartpeppar efter smak
  • 1-2 tsk Chiliflakes

Garnering

  • Riven parmesanost
  • Hackad persilja

Instruktioner

Gör så här!

  • Koka pasta i saltat vatten enligt anvisning på paketet, tänk på att spara lite pastavatten till såsen.
  • Finhacka lök och vitlök, fräs i en stekpanna med olivolja tills löken är mjuk och glansig.
    Salta, peppra och dra på chiliflakes, häll på vinet och låt reducera till ca hälften. Tillsätt grädde och låt puttra i ca 3 minuter, häll på riven ost och pastavatten.
    Låt puttra igen tills såsen tjocknat lite, smaka av med citronjuice och salt, tillsätt räkorna. Häll ner pastan i såsen, vänd in pastan ordentligt.
    Dra på rikligt med hackad persilja, parmesanost och strö över lite extra flingsalt, servera direkt och njut!

10 Kommentarer

Lämna ett svar till Susanna Avbryt svar