Bakelser,  Bullar,  desserter,  Semlor

En Snippla flera snipplor?


Ni som sett hela Sverige bakar vet ju att jag gjorde de omtalade snippbullarna. Jag sa ordagrant att ”snippan är ju ashäftig” till Tina, och det vet vi ju alla att det stämmer så vi släpper det där. Egentligen heter just den sorten Vegabullar, men nu tar jag det ett steg till såklart. Varför inte liksom? Här kommer den ultimata semlan. Nämligen Snipplan! Alla snipplor i olika form och visst bör man allt ha en del fantasi här. Men det har ni väl?

Även en kanelbulle semla har knött sig in här..

Bullen bakas med mandelfyllning för att sen fyllas som en semla med mandelmassa och rejält med grädde. OTROLIGT god och vacker! Jag hoppas du testar att baka den och jag lovar att du får många leenden och kanske ett och annat nervöst skratt när du bjuder på den. Så härligt med smarriga Snipplor!

Tre goa snipplor på rad
Total tid 2 timmar 50 minuter
Antal/Portioner 30 semlor

Ingredienser

Deg.

  • 45 g jäst
  • 3 3/4 dl mjölk 3% 375g
  • 3/4 tsk salt 5g
  • 1 1/2 dl strösocker 135g
  • 14 1/4 dl vetemjöl 855g
  • 1 msk grovt stött kardemumma 5g
  • 1-2 st ägg 85g
  • 165 g rumsvarmt smör

Pensling

  • 2 st ägg
  • 2 msk mjölk
  • 1 nypa salt

Fyllning bullar

  • 200 g rumsvarmt smör
  • 120 g riven mandelmassa
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1/2 dl strösocker 45g
  • 1 nypa salt
  • 60 g finhackad mandel
  • 4 varv med svartpepparkvarnen Valfritt

Til garnering

  • florsocker att sikta över
  • 5 dl vispad grädde med lite strösocker
  • 1-2 sats mandelmassa – se recept

Instruktioner

Deg.

  • Smula ner jästen i bunken till din bakmaskin. Värm mjölken till 37 grader, slå den över jästen och blanda. 
  • Tillsätt övriga ingredienser, förutom smöret. Kör ihop degen långsamt med degkrok. 
  • När degen gått ihop ökar du tempot lite och tillsätter smöret lite i taget. Kör degen i ca 10 minuter tills den bildat gluten och känns elastisk, glansig och fin på ytan.  
  • Låt degen jäsa till dubbel storlek, ca 45 minuter. 
  • Vispa ihop ägg, mjölk och salt till penslingen. 

Fyllning och montering bullar.

  • Vispa ihop ingredienserna till fyllningen i en bunke med elvisp tills den är riktigt fluffig.
  • Kavla ut en rektangel av grunddegen och bre ut fyllningen jämnt över hela. Rulla ihop och skär ca 3–4 centimeter breda bullar.
  • Doppa skaftet på en vanlig matkniv i mjöl. Tryck till ordentligt rakt över bullen så att sidorna åker ut och du får ett tydligt snitt i mitten.  
  • Lägg bullarna på plåt med bakplåtspapper och låt jäsa till dubbel storlek. Sätt ugnen på 220 grader varmluft. Pensla noga med ägg och grädda i mitten av ugnen 8–10 minuter. Låt svalna på galler. 
  • Skär av ett lock på längden av bullarna, fyll med mandelmassan och spritsa på grädden. Täck med locket och pudra över florsocker. Servera! 

Här hittar du recept på mandelmassan https://saltsomsocker.se/hemgjord-mandelmassa/

2 Kommentarer

  • Liselott

    Hej!

    Dessa låter såå goda. Håller precis på att baka dem och upptäcker då att det inte finns angivet hur mycket mjöl det ska vara eller på vilka grader de ska gräddas.

  • Linn Utbult

    Men va skumt ser att det finns mjöl i mitt recept men det har inte följt med till bloggen! Kollar direkt!

Lämna ett svar till Linn Utbult Avbryt svar