Choklad, Desserter, Nyårsrecept

Crème Brûlée med mörk choklad

0 röster

Crème Brûlée med mörk choklad ihop med vaniljglass och färska hallon. Oj oj oj vad gott säger jag bara. Men att slå igenom skeden och få det där knäckljudet är väl halva grejen med brûlée va? Sätter man inte knäcket på det brända sockret kan det kvitta. Eller alltså jag äter upp den såklart, men det blir en helt annan smak utan det karamelliserade locket.

Till Crème Brûlée med mörk choklad tycker jag inte ni skall snåla på kvalitet gällande chokladen. Det är bara 100g du behöver så köp en fin choklad om du har möjlighet. Jag föredrar mindre fruktighet och mer nötig/kryddighet när det kommer till att baka med choklad. Men skall jag bara smaska i mig ren choklad får den gärna vara fruktig, nötig eller vad som helst. Bring it!

För att få till knäcket brukar jag bränna av med socker två gånger. Och för mer smak gör smeten på kvällen och baka av dagen efter, smakerna får tid att utvecklas och du får en godare dessert.

Crème Brûlée med mörk choklad

Crème Brûlée med mörk choklad

Ingredienser

Crème Brûlée med choklad

  • 6-8 st desserter

Crème Brûlée

  • 4 ½ dl vispgrädde 450g
  • 1 ½ dl mjölk 3% 150g
  • 1 ½ dl strösocker 135g
  • 100 g hackad mörk choklad
  • 8-9 äggulor 145g
  • Ca 1 dl råsocker till att bränna av.

Garnering

  • Ev vaniljglass & hallon

Bra att ha

  • gasolbrännare

Instruktioner

Gör så här!

  • Koka upp grädde och mjölk i en kastrull och hälften av strösockret. Låt sjuda försiktigt ca två minuter, tillsätt chokladen och rör om, ställ av från plattan. Låt svalna, plasta och ställ in i kylen minst två timmar men helst över natten.
  • Sätt ugnen på 100 grader varmluft (125 vanlig). Vispa upp äggulan med resterande strösocker i en bunke lite lätt. Koka upp 1/3 av chokladgrädden och häll detta över äggsmeten, blanda ihop och häll sen över resten av chokladgrädden. Rör ihop med slickepott och sila av. Ställ valfria formar på en plåt. Fördela smeten i formarna, tänk på att inte göra allt för höga. Baka av ca 40-50 minuter i ugnen tills Brûléen har ”stannat”, alltså lätt dallrig men fast i kanterna när du skakar lätt på den. Kyl brûléerna i kylskåp (gärna över natten). Skall du servera direkt, låt svalna 30 minuter innan du bränner av. Och nej jag skippar vattenbad i ugnen men det är valfritt såklart!
  • Strö över ett tunt lager med rörsocker och bränn av med gasolbrännare, strö över ännu ett lager rörsocker och bränn av igen. Tänk på att hålla lågan i rörelse när du bränner av. Servera direkt!

Författare: Linn Utbult

Prenumerera
Notis om
guest

4 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
View all comments
åsa hammarbergh
åsa hammarbergh
3 år sedan

det står. häll över resten av vaniljgrädden. ska det vara vanilj i också?

Linn Utbult
Reply to  åsa hammarbergh
3 år sedan

Bra observation det skall stå chokladgrädde fixar på direkten. Linn

F
F
2 år sedan

Tack för ett riktigt bra recept! Hela familjen älskade dom och det var så mycket enklare att göra dom än jag trodde.

Linn Utbult
Reply to  F
2 år sedan

Men vad fint att höra! Blir otroligt glad över detta! Linn

4
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x